Solved MCQs on Sampling in research methodology

More than 16 MCQs on Sampling is provided in this post. These MCQs can be asked in various competitive exams like UGC NET, certifications exams.

If you are planning to appear for PhD or Mphill entrance, then these MCQs is also beneficial for you.

  1. Sample is a representative unit of the population. Is this statement true or false?

 True

 False

Answer: True.

2. In ……..every unit falling after a chosen gap of units is included in the sample.

 Interval sampling

 Simple random sampling

 Purposive sampling

 Cluster sampling

Answer:  Interval sampling

3. Division of the entire population into different groups and then selection of sample on the basis of proportion of each group in the entire population is called as ___________________.

 Stratified sampling

 Sequential sampling

 Cluster sampling

 Quota sampling

Answer:  Quota sampling

4. For the study of any population, sampling is conducted because it is __________________.

 Expensive

 Difficult

 time-efficient

 Biased

Answer:  time-efficient

5. A researcher divides a heterogeneous population into homogeneous groups. And then draws samples from each group. Which sampling technique is the researcher using?

 Cluster sampling

 Stratified sampling

 Non-probability sampling

 Quota sampling

Answer:  Stratified sampling

6. What is a sample called if it represents one or few characteristics of the population more than the others?

 Good sample

 Bad sample

 Biased sample

 Ineffective sample

Answer:  Biased sample

7. What are the various classifications of sampling?

 Random and purposive

 Stratified and cluster

 Probability and non-probability

 Multi-stage and sequential

Answer:  Probability and non-probability

8. Simple random sampling cannot be used in ___________________.

 Large population

 Homogeneous population

 Heterogeneous population

 Legal research

9. In ____________________, all the units of the universe have an equal chance of being included in the sample.

 Non-probability sampling

 Probability sampling

 Judgment sampling

 Interval sampling

Answer:  Probability sampling

10. Research can never be without any non-sampling errors, but sampling errors can always be avoided.

Is the above statement true or false?

 True

 False

Answer: False

11. Why are sampling traits important in sampling?

 They help us in deciding the sample size.

 They help us to differentiate between useless units and useful units.

 They form the basis of the research questions.

 They are the deciding factor in inclusion of a unit in the sample.

Answer:  They are the deciding factor in inclusion of a unit in the sample.

12. Characteristics to be studied and the size of the population have no effect on selecting a sampling technique. Is this statement true or false?

 True

 False

13. Sampling can only be effectively conducted in a homogeneous population which is finite and not in an infinite universe with heterogeneous population.

Is the above statement true or false?

 True

 False

Answer: False

14. There are least chances of sampling error in a heterogeneous population. Is this statement true or false?

 True

 False

Answer: False

15. Studying a sample is a cost-effective method of studying a population. Is this statement true or false?

 True

 False

Answer: True

16. It is not necessary for a sample to show the same characteristics as the population. Is this statement true or false?

 True

 False

Answer: False

17. Selection of a sampling unit from a population should be dependent upon the inclusion of another sampling unit. Is this statement true or false?

 True

 False

Answer: False

18. Population is called as ___________ where the members are identical to one another.

 Universe

 Heterogeneous population

 Homogeneous population

 Finite universe

Answer:  Homogeneous population

Leave a Comment

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)